Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2012 12:36 - 1 година от атентата срещу Норвегия
Автор: hemingway Категория: Политика   
Прочетен: 14308 Коментари: 17 Гласове:
9

Последна промяна: 30.07.2012 10:38


               На 22 юли се навършва 1 година от терористичният атентат извършен от Андерш Брайвик в Норвегия. Тогава терористът взриви кола пълна с взривна смес на амониев нитрат и мазут в правителственият район в Норвегия. В резултат на този бомбен атентат бяха убити 8 човека. В последствие Брайвик атакува лагер на младежката организация на управляващата Работническа партия на остров Утоя и разстрелва хладнокръвно 69 жертви, на средна възраст 18 години. Непълнолетните жертви са 33. Реших да напиша тази статия, в качеството си на човек познаващ поне малко Норвегия и поне малка част от манталитета на норвежкото общество, за да стане ясно, колко различна е представата за Норвегия в България. Всъщност, силно убеден съм, че тази представа е не просто различна, а силно погрешна. И нека да стане ясно, какво е искал да унищожи лицето Андерш Брайвик. 

Ще започна с кратка презентация на държавата Норвегия. 

Според Индекса на човешкото развитие, Норвегия е твърдо на първо място в целия свят с ИЧР(HDI) за 2011 в размер на 0,943, горната граница на индекса е 1.

Според макроикономическият показател Брутен вътрешен продукт на глава от населението(GDP per capita), в класацията на Международния валутен фонд, Норвегия е на трето място след Люксембург и Катар. Не искам да изпадам в подробности, като например сравнението между Люксембург, Катар и сходният по територия столичен окръг Осло, защото тази класация ще се пренареди в полза на Осло и Норвегия.

По показател Средна продължителност на живота, Норвегия дели първо място в света с Канада и Франция.

Образование- напълно достъпно, държавно финансирано.

Публичните разходи за здравеопазване и образование са на най-високо световно ниво, наред с останалите скандинавски държави Дания, Швеция и Финландия. Данните са на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие- ОИСР(OECD).

Обхват на членуващите в професионални съюзи- за 2008 година този показател е на невероятните 53,1% от общия брой трудещи се (http://www.worker-participation.eu/National-Industrial-Relations/Countries/Norway/Trade-Unions). По този показател съседна Швеция лети в небесата със 71% от всички служители, а Финландия разбива всички класации със 74% членуващи в професионални съюзи, защитаващи правата им пред собствениците на компаниите. За сравнение „червената” Франция с непрестанните стачки е с процент на членуващите в профсъюзите от 8(осем)%. За нас няма да отворя дума, защото ние реално нямаме истински професионални съюзи.

Ще се огранича в тези няколко, но достатъчно красноречиви показатели. Ще добавя и няколко примера от ежедневието, като това, че политиците в Норвегия не ползват охрана. Бедни хора няма. Бездомници няма. Ровещи в кофите няма. Гладни няма. „Бедни пенсионери” е словосъчетание непонятно за норвежкото общество. Ако искате да поговорите с някой министър просто отидете в любимото му квартално кафене и изпийте по една бира заедно. Това е достатъчно за да му обясните проблемите си. И той да вземе мерки. На практика политическата класа е изключително близо до хората, дори в буквалния смисъл на думата. Норвегия е монархия, като правомощията на монарха са на практика нулеви. Монархът обитава скромна сграда, моля да погледнете на снимката. Всъщност тази сграда(кралският дворец) е била една от потенциалните цели на Андерш Брайвик. Както виждате, няма никакви пречки, който и да било психопат да я взриви. Няма огради, няма високи стени и плътни зидове, охраната пред двореца е от двама гвардейци на пост.


image
Снимка личен архив: Кралският дворец в Осло 

Извън основната тема искам да кажа, да не се учудвате затова, че кралския дворец в Осло изглежда като хубава българска гимназия. По тази сграда не можете да разберете, че Норвегия е безумно богата държава. Тази сграда не е разточителна, напротив, доста скромна е като размери и визия. Не, не се учудвайте, тази скромност е типична за Норвегия и норвежците. Може би това обяснява цялата норвежка действителност на ниво народопсихология... 

Но да се върнем към главната тема...Ще се запитате, кой ги е направил толкова успешни, толкова развити, толкова богати, толкова, толкова, толкова...За тези, които искат да прочетат нещо в повече, ще препоръчам една студия на норвежкият изследовател Ерлинг Рьод Ларсен, озаглавена „Норвежката икономика 1900-2000: ОТ ДРИПИТЕ ДО БОГАТСТВОТО”. Студията може да изтеглите в PDF формат на адрес http://www.ssb.no/english/subjects/08/05/10/es/200104/roedlarsen.pdf 

Ще си кажете „Как така се стига от ДРИПИТЕ до това нечувано богатство и благоденствие”? Как е възможно, какъв им е манталитета на тези хора, какви управници са си избирали те, за да успеят толкова много? Ето го и отговора... 

Причината за този успех е един и той се казва РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ на Норвегия или на норвежки Arbeiderpartiet. Няма как да не минем без поне малко партийна история, ще се опитам да бъда максимално пунктуален. 

РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ НА НОРВЕГИЯ или ARBEIDERPARTIET http://arbeiderpartiet.no/

- Политическа насоченост: демократичен социализъм, социал-демокрация.

- Символ: Червена роза. Предишните символи на тази партия няма да ги публикувам, за да не настъпва смут в нечии чувствителни души.

 image

- Партиен цвят- червен.

- 1887- Основана в южният норвежки град Арендал, само 4 години преди Димитър Благоев да събере съмишлениците си на връх Бузлуджа в Стара планина.

- 1894- Първо участие на Работническата партия на Норвегия на парламентарни избори.

- 1903- след изборите Работническата партия на Норвегия влиза за първи път в Норвежкия парламент(1904).

- 1919- Работническата партия на Норвегия, става съучредител и член на Третият Комунистически Интернационал(1919-1923).

- 1927 година- Работническата партия на Норвегия печели изборите за първи път. Първият министър председател от Работническата партия е Кристофер Хорнсруд през 1928г. Той става известен с това, че променя политическата насоченост на партията от „революционен комунизъм” към „демократичен социализъм” и „социал-демокрация”.

- 1934- Работническата партия на Норвегия става член на Социалистическия интернационал. Партията печели за първи път мажоритарно мнозинство в Норвежкия Парламент, и се превръща в най-голямата Партия в Норвегия. Такава е и до днес.

- 9 април 1940, в Норвегия нахлуват нацистките войски на австрийския ефрейтор Адолф Шикългрубер, известен и като Хитлер. Съпротивата на норвежците продължава цели два месеца. За сравнение Франция, Белгия и Холандия са прегазени за дни.


imageСнимка Държавен архив на Германия: Нацистки войски опожаряват норвежко село Април 1940г. 

Виждайки неизбежният крах, кралят на Норвегия Хаакон VII, и социалистическото правителство, известно като Второто правителство на Работническата партия, бягат към единствената възможна за бягство дестинация към този момент- Лондон, Великобритания, на борда на британския крайцер „Глазгоу”. Там се установява задграничното правителство на Норвегия, което в следващите 5 години ще ръководи анти-нацисткото партизанско движение в Норвегия.

- 1945 г.- край на нацистката окупация и възстановяване на Норвежката държавност и независимост. Първият министър председател на възстановената държава Норвегия е лидерът на Работническата партия на Норвегия Ейнар Герхардсен.

imageimage 

 Ейнар Герхардсен е лидер на Работническата партия на Норвегия. Министър-председател на Норвегия в периодите: 1945–1951, 1955–1963 и 1963–1965. Прозвище: БАЩАТА НА РОДИНАТА(Landsfaderen). 

За последващото развитие на Норвегия и Работническата партия на Норвегия и как така „дрипльовците” станаха „богаташи” има изписани множество анализи, по-горе цитирах един от тях. Който желае може да прочете огромното множество от тези анализи, или поне тези публикувани в мрежата. Важното е да се направи следният генерален извод: 

Работническата партия на Норвегия и политиката провеждана от тази партия превръщат бедната и изостанала Норвегия, страната на „дрипльовците” в еталон на развито и благоденстващо общество. Работническата партия на Норвегия превръща Норвегия от страна на „дрипльовци” в страна на „богаташи”. 

Работническата партия на Норвегия е абсолютен доминатор в политическия живот на държавата в последните близо 100 години. От 1934 година, когато социалистите печелят за първи път мажоритарно мнозинство в парламента на Норвегия, Работническата партия на Норвегия не е управлявала през общо само 16(шестнадесет) години!!! 

След края на Втората световна война, политическата хегемония на Работническата партия е толкова силна, че изборите стават формалност. Те се печелят неизменно и безапелационно от Работническата партия. Периодът между 1945 и 1961 е известен с това, че поради несменяемостта на Работническата партия от власт, Норвегия е наречена „еднопартийната държава”. Този еднопартиен модел е поразклатен през 70-те години на миналия век, забележете, от друга лява партия. Това е Социалистическата народна партия на Норвегия, която успява да отнеме нелошо парче от електоралната „торта”! Между другото, тази партия е съставена от крайно леви отцепници от Работническата партия, обявили се против членството на Норвегия в НАТО. Давате ли си сметка, колко е твърдо норвежкото общество в убежденията си, че трябва да бъде управлявано от левицата. Понастоящем министър-председател на Норвегия и лидер на Работническата партия е Йенс Столтенберг.


 image

Снимка: Йенс Столтенберг- Министър-председател на Норвегия, лидер на Работническата партия на Норвегия. 

            Предполагам вече сте наясно, срещу кого беше насочен атентатът на терориста Андерш Брайвик. Това беше атентат, срещу същността на Норвегия като държава. Атентат срещу разбиранията на норвежците и срещу техният манталитет. Манталитет благодарение на който, те десетилетия наред са избирали Работническата партия, да ги управлява, и сега берат плодовете на благоденствието.

            В Осло няма да видите тълпи от иностранци, още по-малко в другите градове. Осло не е Лондон или Париж с огромният наплив на икономически емигранти от бившите им имперски колонии.

            Точно това прави терористичният акт абсолютно нелогичен, необясним, неадекватен, не и на декларираните от терориста мотиви. Избити са норвежки деца, деца с родители норвежци. Избити са заради това, че членуват в младежката организация на Работническата партия. Партията извела Норвегия до невиждано благоденствие. 

image

Снимка Интернет: Лидерът на Младежката организация Ескил Педерсен(младежът в ляво), заедно с външния министър на Норвегия Йонас Гар Стор, на обиколка по време на лагера на остров Утоя, часове преди атентата. Юноши развяват плакат призоваващ за бойкот спрямо Израел.

            Цялото общество в Норвегия настръхна, скочи, противопостави се. Андерш Брайвик беше отхвърлен, отречен, заклеймен, анатемосан. Скоро ще бъде осъден и ще бъде хвърлен в затвора.

 image

Снимка Интернет: Над двеста хилядно множество, почти половината население на Осло, по време на възпоменателният „Марш на червената роза”, Осло, 2011г.

               Обществото се противопостави, защото то е наясно със своите виждания. Знае какво иска, знае и как да го постигне. Това общество е постигнало толкова в своето развитие,  колкото никое друго по света. Те ще продължат напред по същият начин, за да има просперитет и за техните деца, и децата на техните деца. Формулата на успеха им е известна. В речта си по случай годишнината от атентата Йенс Столтенберг заяви, „УБИЕЦЪТ СЕ ПРОВАЛИ, НАРОДЪТ ПОБЕДИ”!



image

Снимка личен архив: Норвежки деца, имали късмета да не се срещнат с Андреш Брайвик, на разходка с кораб във фиорда на Осло.

22 юли е и дата на която трябва да почетем паметта на жертвите. Следващият клип е в тяхна памет. Мир на душите им.

 






Гласувай:
9



1. анонимен - Невероятно ценен постинг! Научих ...
30.07.2012 07:46
Невероятно ценен постинг! Научих много нови неща и дори в известна степен съм изненадан. Ще ми се повече хора да видят материала и да осъзнаят, че истинско щастие може да им донесе само социалистическата идея или как да го нарека "социалистическия капитализъм". Поздрави!!!
цитирай
2. анонимен - . . . И ЗА МЕН МАТЕРИАЛЪТ БЕШЕ МНОГО ...
30.07.2012 12:56
...И ЗА МЕН МАТЕРИАЛЪТ БЕШЕ МНОГО ЦЕНЕН...
цитирай
3. milady - Super ekvilibristika..Kushel...:)
30.07.2012 13:53
Sorry , 4e pisha na maimunica / Deutschland /sam.Imash xubavi Idei i ..pishesh interesno..ne znam..samo prakti4eski , kak se postiga tozi Ideal ..S uvajenie JULIA
цитирай
4. анонимен - Предполагам с консолидиране и м...
30.07.2012 14:33
Предполагам с консолидиране и манталитет, различен от нашия. За жалост българите не са отборни играчи. СДС-то загина от мания за вождизъм. Много вожд, малко индианец. Единствено социализма успяваше донякъде да притъпи индивидуализма на българите, но сега той пак се вихри с пълна сила.
цитирай
5. анонимен - Дали ще ни пратят двадесетина души ...
30.07.2012 19:13
Дали ще ни пратят двадесетина души да направят едно българско правителство. Поне за два мандата. То се видя, че нямаме акъл да се управляваме сами. :)
цитирай
6. анонимен - payday loans 470 12036
20.10.2012 19:25
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20486>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17688>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5411 payday loan
цитирай
7. анонимен - generic levitra
20.10.2012 20:59
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#6752 - levitra online without prescription, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7834>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7795 online
цитирай
8. анонимен - generic viagra 314 5299
20.10.2012 21:27
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10225>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14934>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#13207 viagra online
цитирай
9. анонимен - order levitra 8894
21.10.2012 02:45
<a href=http://orderlevitrahere.com/#tujbm>buy levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#yyult >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#ujytc levitra 40 mg
цитирай
10. анонимен - cialis online without prescription 20232
21.10.2012 14:03
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#inoiq>buy cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#lqngz >generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#npyez buy generic cialis
цитирай
11. анонимен - cheap kamagra online 13176
22.10.2012 08:09
<a href=http://orderkamagranow.com/#wlxjh>kamagra oral gel</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#bskqm >100mg kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#aswuw online kamagra
цитирай
12. анонимен - payday loans 675 1648
22.10.2012 14:12
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13022>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10526>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17621 payday loans
цитирай
13. анонимен - buy cialis online 331 13247
22.10.2012 15:23
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#9861>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2142>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#4470 buy cialis online
цитирай
14. анонимен - cheap levitra 6186
24.10.2012 10:14
<a href=http://levitrastorehere.com/#eqajj>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#provm >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#yfzcg buy levitra online
цитирай
15. анонимен - buy viagra online 13862
24.10.2012 22:26
<a href=http://viagrastorehere.com/#dhrlh>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#sjhtg >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#pceul cheap viagra
цитирай
16. анонимен - cheap kamagra 9998
25.10.2012 07:59
<a href=http://kamagrastorehere.com/#mkowu>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#rrqqp >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#rmotj buy kamagra online
цитирай
17. анонимен - buy cialis online 16802
26.10.2012 09:26
<a href=http://cialisstorehere.com/#dhnfz>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#yhpmo >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#cbgib buy cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hemingway
Категория: Политика
Прочетен: 136505
Постинги: 5
Коментари: 81
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930